Káva z cibetky, známá také jako kopi luwak
Slyšeli jste už někdy o kávě, která se připravuje „z výkalů“ a navíc se jedná o jednu z nejdražších káv na světě?
Přitažlivost této kávy spočívá v jedinečné chuti a vzácnosti, kterou přináší specifický způsob produkce využívající trávicí systém indonéských luwaků.
Luwak káva, známá také jako kopi luwak, je exkluzivní a ceněný druh kávy, který pochází z Indonésie. Tato káva je specifická tím, že prochází unikátním procesem fermentace v trávicím systému jedinečného zvířete žijícího v Indonésii. Vzhledem se trochu podobá kočce, ale má delší tělo a kratší nohy, nazývá se Luwak nebo také Cibetka. (na fotce vpravo)
Proces výroby luwak kávy začíná tím, že luwakové konzumují zralé kávové bobule. Poté, co projdou jejich trávicím traktem, jsou bobule vyloučeny ve výkalech. 🙀💩 Tyto šelmy mají citlivý žaludek, který nedovolí, aby se kávové boby plně strávily. Namísto toho procházejí ven neporušené. Tento proces má vliv na chuť a aroma kávy, protože enzymy ve střevech zvířete odbourávají některé hořké složky kávových bobulí. Po sběru výkalů jsou bobule důkladně vyčištěny a fermentovány, obvykle po dobu několika dní. Poté jsou bobule opraženy a mlety pro přípravu kávy. Káva se obvykle připravuje metodou filtrování nebo překapávání.
Káva z cibetky je charakterizována jako velmi jemná, málo kyselá, s bohatým aromatem a nádechem karamelu a čokolády.
Kromě neobvyklé chuti je Luwak káva vyhledávaná pro svou vzácnost. Produkce je extrémně omezená a náklady na zpracování jsou vysoké. Není divu, že i jeden šálek se může dost prodražit. Pro milovníky kávy, kteří chtějí objevovat nové chutě a vyzkoušet něco unikátního to určitě za to stojí.
Bali je jedním z indonéských ostrovů a je známý produkcí této speciální kávy. Na Bali existuje několik farem a zařízení, které chovají cibetky a zpracovávají takovou kávu.
Zde jsou některé charakteristiky Luwak kávy:
- Chuť a aroma: Luwak káva je známá svou zemskou a plísnivou chutí a má čokoládovou a ořechovou příchuť.
- Fermentace: Během trávení pronikají trávicí enzymy a žaludeční šťávy skrz endokarp kávových třešní a rozkládají skladovací proteiny, čímž vznikají kratší peptidy. To mění složení aminokyselin a ovlivňuje aroma kávy.
- Výroba: Kopi luwak je vyráběna hlavně na indonéských ostrovech Sumatra, Java, Bali, Sulawesi a v Východním Timoru.
Moje poslední návštěva místa zpracování této kávy byla v únoru 2024 nedaleko města Amed. Kávu tady můžete rovnou samozřejmě ochutnat a také si koupit dárek v podobě balené Luwak Kávy (100g za cca 600 Kč), který je v Česku dost ceněný. Jinak ceny luwak kávy na Bali se mohou pohybovat v rozmezí od 50 do 200 eur za 100 gramů (g) nebo více.
Před nákupem je samozřejmě vhodné provést důkladný průzkum a vybrat důvěryhodného prodejce nebo značku, která má certifikace a důkazy o autentičnosti své luwak kávy. V minulosti byly zaznamenány případy falšování, kdy se běžná kávová semena prodávala jako luwak káva, tak pozor na to!